Hoppa till sidans innehåll

Om konståkningsskridskor


Att välja rätt sko

Fråga gärna våra tränare om råd innan ni köper skridskor. Åkaren ska även berätta för tränaren om hen har nya skridskor så att tränaren kan vara uppmärksam på hur de funkar för åkaren. Nya skridskor kan kännas dyrt men skridskorna har ofta ett bra andrahandsvärde. Begagnade skridskor finns att köpa i olika köp- och sälj-grupper på till exempel Facebook.

Om ni köper begagnade skridskor ska ni noga kontrollera att lädret i skaftet är hårt och kraftigt samt att vristen helst ska vara utan veck. De vanligaste skridskomärkena på marknaden är Edea, Jackson, Risport, Graf och Wifa. Alla dessa tillverkare har skor för olika nivåer: åkare som tränar på enkelhopp, dubbelhopp och trippelhopp. 

Edea är den vanligaste skon i Sverige och för åkare som tränar på enkelhopp är Overture den sko som passar bäst. När åkaren börjar träna på dubbelhopp passar det bra att byta upp sig till Chorus. Efter Chorus kommer de hårdare skorna Concerto och Ice fly. Dessa skor är gjorda för att kunna stötta foten i landningar av trippel och kvadruppelhopp. De bör därför inte användas av barn eller åkare som är lätta i kroppen. Övriga skridskomärken (Risport, Jackson, Graf, Wifa) har motsvarande nivåer av skridskor som Edea. 

Att välja rätt skena

De vanligaste skenorna är John Wilson, MK Blades och Jackson Ultima.

Åkare som tränar på enkelhopp eller börjat träna på dubbelhopp ska leta efter Coronation Ice, MK Professional, Ultima Protege, Ultima Mirage eller Legacy. Åkare som hoppar dubbel- och trippelhopp kan åka på Gold Seal, Pattern 99, Phantom, Gold star, Supreme eller Elite. 

Viktigt att tänka på för en bra skridsko

Det är viktigt att ha en bra skridsko när man åker konståkning. Vill man lära sig åka konståkning ska man ha taggar på skridskorna. Man ska inte slipa bort taggarna!

Det är viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft! En bra skridsko ska vara rak och stadig. Skenan ska bilda 90° mot isen. Man står 3-4 cm ovan isen på en smal skena och påfrestningen på vristen blir stor och risken för skador ökar kraftig med en sned fotställning. Stödytan mot isen är 60 gånger mindre än när man står på hela foten.    

Till nybörjare (barn i skridskoskolan) rekommenderar vi en vanlig knytskridsko (ej de skridskor som liknar en slalompjäxa) som går att köpa i vilken sportaffär som helst. När man har avancerat något och åker i en konståkningsgrupp så byter man till en riktig konståkningsskridsko som köps i särskilda butiker. Rådgör med er tränare om när det är dags att byta till en mer avancerad skridsko. Mer avancerade skridskor är också dyrare.

För att få rätt typ av skridskor brukar det vara enklast att beskriva vilka hopp åkaren utför, exempelvis enkelhopp eller dubbelhopp.

Tips på vart man kan köpa begagnade och nya skrdskor

Snörning av skridsko

Att tänka på vid snörning av skridskor är att knyta lösare längst fram så att det inte blir för trångt för tårna. Mitt på ska den vara mer åtdragen så att hälen ligger mot kängan och sedan en något lösare knytning högst upp. En riktlinje är att det ska gå att trycka ner två fingrar mellan smalbenet och tungan på skridskon. Man bör snöra ovanför hakarna och sedan ner under hakarna. 

Ett misstag som många gör vid skridskoknytning är att de drar åt snörerna hårt överallt. Detta kan leda till att skon tappar stadga och känns lös snabbare (vilket i sin tur leder till att man oftare knyter om, vilket förvärrar problemet och skon slits ut snabbare). Detta leder även till att barnen tror att de inte kan knyta sina skridskor tillräckligt hårt själva, vilket sällan .

Länk till en film på Youtube som visar hur man snörar en skridsko 

En korrekt snörning av kängorna är grundläggande:

  • För att hålla foten i sin naturliga ställning inuti kängan.
  • För att låta kängan arbeta på ett korrekt sätt, utan veck eller att tungan förskjuts i sidled.

Snörningen ska både ge stabilitet och vara behaglig. Längst fram på skridskon ska snörningen vara lösare knuten för att blodcirkulationen ska bli tillräcklig och för att tårna ska kunna röra på sig. Mitt på ska snörningen vara hårdare för att säkra att hälen ligger an mot kängan och en lite lösare snörning överst säkrar en behaglig passform.

HUR SNÖRAR MAN

Med snörning från utsidan, vilket innebär att man för in snörändorna i hålet från utsidan till insidan av kängan, ger det följande fördelar:

  • Snöret ger inte någon direkt press på foten vid insteget.
  • Det snörar kängan homogent.
  • Snöret blir självlåsande i varje loop.

I området med hakar föreslår vi att man snörar runt hakarna uppifrån toppen och nedåt, vilket resulterar i:

  • En bättre funktion av haken.
  • Snöret blir självlåsande i varje loop.
  • Med snöret i en "V"-form hjälper det fotleden att böja sig.

Våra fötter är inte symmetriska. Den inre delen av foten har större volym, medan den yttre delen har mindre volym. I alla kängor har tungan funktion att skydda foten vid insteget och hjälpa leden att böja sig. Vid felaktig snörning är det naturligt att tungan följer med fotens form, och glider utåt. För att förhindra att detta händer finns, på vissa modeller av skridskor, en ögla sydd i området där tungan ansluter till kängan. Det finns två sätt att använda öglan:

  • Låt båda skosnören gå igenom loopen.
  • Låt endast en snörända gå genom öglan och ”snurra” sedan snöret för att låsa tungan.

Skridskovård 

SKRIDSKOR UTANFÖR ISEN
Ha alltid hårda gummiskydd på skenorna när skridskorna används utanför isen.

EFTER ISPASS
Torka av skeorna ordentligt med en mjuk och ren handduk. Sätt inte på håra skydd innan skridskorna är  ordentligt torra och varma.

FÖRVARING
Förvara skridskorna i två tygpåsar eller använd mjuka skydd till skenorna.

Förvara aldrig skridskorna i gummiskydden, då rostar skenorna.

SLIPNING
Välslipade skridskor är viktigt. Skenorna på skridskorna behöver slipas ca 1-2 ggr per säsong beroende på hur mycket man tränar.

Notera att om du har riktiga konståkningsskridskor måste du lämna dem till någon som har kompetens att slipa konståkningsskridskor, det har de inte i sportaffärerna.

ÖVRIGT
Kontrollera då och då att skruvar inte sitter löst under foten på skridskon.
När man byter skridskor behöver man åka in skridskorna och det är det inte ovanligt att man får skav eller kramp under de första veckorna. Detta går i de flesta fall över, det finns ocks olika typer av skvarsårsplåster och mjuka gummi skydd att sätta på foten för att minska tryck.


Bengt Andersson kan slipa konståkningsskridskor. Kontakta honom för slipning av konståkningsskridskor.
Bengt Andersson
Telefonnummer 070-558 62 44

Uppdaterad: 14 NOV 2020 17:51 Skribent: Gunnar Lagerkvist

SPONSORER

 

Statt

Postadress:
Färjestads BK - Konståkning
Maria Jansson, Sidvallsgatan 10
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: 0709174725
E-post: This is a mailto link