Hoppa till sidans innehåll

Om konståkningsskridskor


Viktigt att tänka på för en bra skridsko

Det är viktigt att ha en bra skridsko när man åker konståkning. Vill man lära sig åka konståkning ska man ha taggar på skridskorna. Man ska inte slipa bort taggarna!

Det är viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft! En bra skridsko ska vara rak och stadig. Skenan ska bilda 90° mot isen. Man står 3-4 cm ovan isen på en smal skena och påfrestningen på vristen blir stor och risken för skador ökar kraftig med en sned fotställning. Stödytan mot isen är 60 gånger mindre än när man står på hela foten.    

Till nybörjare (barn i skridskoskolan) rekommenderar vi en vanlig knytskridsko (ej de skridskor som liknar en slalompjäxa) som går att köpa i vilken sportaffär som helst. När man har avancerat något och åker i en konståkningsgrupp så byter man till en riktig konståkningsskridsko som köps i särskilda butiker. Rådgör med er tränare om när det är dags att byta till en mer avancerad skridsko. Mer avancerade skridskor är också dyrare.

Kolla gärna Facebook där det finns begagnade skridskor att köpa. Till exempel på "Konståkning Köp & Sälj Värmland" somdu kan begära tillträde till då det är en sluten grupp.

För att få rätt typ av skridskor brukar det vara enklast att beskriva vilka hopp åkaren utför, exempelvis enkelhopp eller dubbelhopp.

Skötsel av skridskorna 

SKRIDSKOR UTANFÖR ISEN
Ha alltid gummiskydd på skenorna när skridskorna används utanför isen.

EFTER ISPASS
Torka av skeorna ordentligt med en mjuk och ren handduk.

FÖRVARING
Förvara skridskorna i två tygpåsar eller använd mjuka skydd till skenorna.

Förvara aldrig skridskorna i gummiskydden, då rostar skenorna.

SLIPNING
Skenorna på skridskorna behöver slipas ca 1-2 ggr per säsong. 

Notera att om du har riktiga konståkningsskridskor måste du lämna dem till någon som har kompetens att slipa konståkningsskridskor, det har de inte i sportaffärerna.

Bengt Andersson kan slipa konståkningsskridskor. Kontakta honom för slipning av konståkningsskridskor.
Bengt Andersson
Telefonnummer 070-558 62 44

Uppdaterad: 14 NOV 2020 17:51 Skribent: Gunnar Lagerkvist

SPONSORER

 

Statt

Postadress:
Färjestads BK - Konståkning
Maria Jansson, Sidvallsgatan 10
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: 0709174725
E-post: This is a mailto link