Hoppa till sidans innehåll

Om konståkningsskridskor


Bland det viktigast när man åker konståkning är att ha bra skridskor. Vill man lära sig åka konståkning ska man ha taggar på skridskorna, det är ingen idé att slipa bort taggarna för att det ska bli lättare att åka, för det blir det inte!

En bra skridsko ska vara rak och stadig. Skenan ska bilda 90° mot isen. Eftersom man står 3-4 cm ovan isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor, risken för skador ökar kraftig med en sned fotställning. Stödytan mot isen är 60 gånger mindre än när man står på hela foten. Det är alltså viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft.   

Till nybörjare (barn i skridskoskolan) rekommenderar vi en vanlig knytskridsko (ej de skridskor som liknar en slalompjäxa) som går att köpa i vilken sportaffär som helst. När man har avancerat något och åker i en konståkningsgrupp så byter man till en riktig konståkningsskridsko som köps i särskilda butiker. Rådgör med er tränare om när det är dags att byta till en mer avancerad skridsko. Mer avancerade skridskor är också dyrare

Kolla gärna Facebook där det finns begagnatsidor. Ex. Konståkning Köp & Sälj Värmland. Det är en sluten grupp som du kan begära tillträde till.

För att få rätt typ av skridskor brukar det vara enklast att beskriva vilka hopp åkaren utför, exempelvis enkelhopp eller dubbelhopp.

Skötsel av skridskorna 

Ha alltid gummiskydd på när skridskorna används utanför isen men förvara aldrig skridskorna i gummiskydden, då rostar skenorna. Torka av skridskorna efter användning med en mjuk, ren handduk och förvara dem i två tygpåsar.

Skridskorna behöver slipas (ca 1-2 ggr per säsong)Om du har riktiga konståkningsskridskor måste du lämna dem till någon som har kompetens att slipa konståkningsskridskor, det har de inte i sportaffärerna. Vi har en bra kontakt för skridskoslip - Bengt Andersson på 070-558 62 44. 

 

Uppdaterad: 08 AUG 2018 13:53 Skribent: Gunnar Lagerkvist

SPONSORER

 

Statt

Postadress:
Färjestads BK - Konståkning
Maria Jansson, Sidvallsgatan 10
65465 Karlstad

Kontakt:
Tel: 0709174725
E-post: This is a mailto link

Se all info